Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Projects

Broth Mix

Broth MixOpen in Lightbox
Open Jar Collective Broth Mix project at Kinning Park Complex, Glasgow 2014
Broth MixOpen in Lightbox
Open Jar Collective Broth Mix project at the Kinning Park Complex, Glasgow 2014
Broth MixOpen in Lightbox
Open Jar Collective Broth Mix project at the Kinning Park Complex, Glasgow 2014

Open Jar Collective project for Glasgow International at the Kinning Park Complex, Glasgow 2014

Broth Mix was part of the Glasgow International Festival of Visual Art in 2014. Based on the concept started by myself and Leigh French at the Intermedia gallery (Broth Mix 2007), it was the temporary transformation of part of the Kinning Park Complex (KPC) into a space for conversations and action with both the local community, the wider creative community in Glasgow and the festival audience.

The Open Jar Collective curated a series of events and activities, in collaboration with members of the KPC community, that brought people together through the common connection of food. We were resident in the space for two weeks of the festival, the creative process of developing the space with the community open for all festival visitors to observe and participate in during the first week and a programme of events taking place in the second week.

The Broth Mix cafe played host to fruit salad fashion show, sourdough bread making workshop, urban growing film night, community ownership discussion, guerilla gardening workshop, tea dance, and music and poetry performances. We also commissioned a sound piece by artist Nichola Scrutton about the building so people could learn about the history of the building as a community space.

The Kinning Park Complex is an independent community centre in the southside of Glasgow and a creative hub, incorporating artist studios, community spaces and hosting a regular programme of activities and events. We aimed to contribute to the building in the longer-term by doing up the kitchen to be more functional, giving ideas and inspiration for future development of the space and hopefully highlighting the ongoing struggles of the members to secure a long-term future for the building.